Alma Cubrae

Menu:

 

 

 


 



Àngel Rodríguez


Jordi Rodríguez   

Imatges

Enllaços

Alma Cubrae
Vall de Miànigues
Luc Besson

 


 

Entrevista a Jordi i Àngel Rodríguez, promotors d'Alma Cubrae

La pesta negra,‭ ‬la crema d'heretges,‭ ‬el vassallatge del sistema feudal,‭ ‬el dret de cuixa,‭ ‬les guerres de religió...‭ ‬L'edat mitjana és el període més tenebrós de la història europea i alhora el que més fascinació desperta en l'imaginari col·lectiu.‭

‬Alma Cubrae són un grup de tretze membres dedicats a organitzar espectacles medievals‭ (‬lluites d'espases,‭ ‬trobadors,‭ ‬dracs,‭ ‬bruixes,‭ ‬inquisidors i tota una escenografia de l'època‭) ‬per les diferents fires de Catalunya que intenten reconstruir aquell llegendari període,‭ ‬pel gaudiment d'un públic entregat.‭

‬Àngel i Jordi Rodríguez Portella són els dos germans promotors del grup,‭ ‬una unió representada pel símbol d’Alma Cubrae:‭ ‬dos lleons esquena contra esquena,‭ ‬alçats sobre les potes del darrera i envoltats per un cercle solar.‭

Què significa Alma Cubrae‭?
Jordi:‭ “‬cobrador d'ànimes‭”‬.‭ ‬Una tasca burocràtica reservada a dimonis menors.‭ ‬La frase funcionava també com a crit de guerra.‭ ‬L'exclamació,‭ ‬reproduïda en el camp de batalla,‭ ‬tenia el seu impacte.‭ “‬Vinc a cobrar la teva ànima‭”‬,‭ ‬diria un guerrer embogit i disposat a matar o morir.

Per què heu triat l'edat mitjana pel vostre espectacle‭? ‬Per què aquesta època en particular i no un altre‭?
Àngel:‭ ‬A part de ser la que més ens motivava,‭ ‬la recreació medieval és la que té més demanda.‭ ‬Tot i així,‭ ‬estem pensant en organitzar lluites de gladiadors.‭ ‬El món romà gaudeix d'un públic nombrós.

L'èpica del cavaller té a veure amb aquesta fascinació‭?
Jordi:‭ ‬Sens dubte.‭ ‬Però,‭ ‬apart de l'esperit del guerrer,‭ ‬de l'heroi defensor d'uns principis de pau i justícia,‭ ‬l'època estava farcida d'altres personatges,‭ ‬igual de sucosos.‭ ‬El noble,‭ ‬superb i despòtic,‭ ‬la intransigència de l'inquisidor,‭ ‬la poesia del trobador,‭ ‬la fe cega del monjo,‭ ‬la marginació del leprós.‭ ‬Un retaule de la condició humana,‭ ‬de fàcil trasplantament a la societat actual.

Us confeccioneu el vestuari i les armes.‭ ‬Es una tasca complicada i cara‭?
Àngel:‭ ‬Més que cara,‭ ‬laboriosa.‭ ‬Vol moltes hores.‭ ‬Per la construcció de l'armament,‭ ‬ballestes,‭ ‬espases...,‭ ‬tant com de les armadures,‭ ‬cuirasses i cotes de malla,‭ ‬ens assessorem convenientment.‭ ‬Intentem fugir de l'estereotip hollywodià,‭ ‬ser fidels amb la història.‭ ‬Si bé,‭ ‬es cert que trampegem amb la funcionalitat i la comoditat‭; ‬per exemple,‭ ‬tenim dos tipus d'escuts:‭ ‬un per lluitar,‭ ‬pesant i reforçat,‭ ‬i l'altre,‭ ‬més lleuger,‭ ‬per fer bonic.

A quantes poblacions heu portat el vostre espectacle i en quines teniu previst actuar‭?
Jordi:‭ ‬A Llorà,‭ ‬al Festival Terra de Trobadors de Castelló d'Empúries,‭ ‬a la Fira Medieval de Calonge,‭ ‬Santa Llogalla...‭ ‬Tenim previst actuar a Besalú,‭ ‬a la Fira Medieval de Calella de Mar...

Quin ha estat el repte més gran que heu hagut d’afrontar al llarg de les vostres gires‭?
Àngel:‭ ‬Ens varem estrenar al Festival Terra de Trobadors de Castelló d'Empúries,‭ ‬la fira medieval més important de Catalunya.‭ ‬Va significar un esforç considerable,‭ ‬donat que tinguérem que preparar el material a corre-cuita.‭ ‬Els detalls de l'armament,‭ ‬el vestuari i un cap de drac molt realista.‭ ‬L'esforç es traduí en tres dies d’experiències magnifiques.

Com respon la gent al vostre espectacle‭? ‬Quina acollida us dispensa‭?
Jordi:‭ ‬Per descomptat,‭ ‬el públic més agraït és la mainada.‭ ‬Sobre la reacció del públic al nostre espectacle,‭ ‬tenim l’anècdota d’una fan alemanya que ens segueix en les nostres gires.‭ ‬Com àvida lectora de llibres d’aventures sobre aquest període,‭ ‬considera que les nostres actuacions recreen l’esperit medieval tal com se l’imaginava.

L’edat mitjana va ser una època molt negra i al mateix temps molt mitificada,‭ ‬en el sentit heroic de l’existència.‭ A què cregueu que es deguda tanta falera per aquest període de la història‭?
Àngel:‭ ‬L'influència del cinema,‭ ‬el còmic i la literatura ha estat decisiva.‭ ‬Pensem en el‭ Capitán Trueno‭ ‬les seves aventures captivaren als nostres pares,‭ ‬o en el fenomen planetari del‭ Senyor dels anells‭‬.‭ ‬Encara que,‭ ‬ambdos exemples pertanyen a una interpretació de l'edat mitjana de caire fantàstic.‭ ‬Però,‭ ‬què no consisteix en això tota mitificació‭?

Quin és el personatge medieval que més us apassiona‭? ‬Real o literari.
Àngel:‭ ‬Els personatges de‭ Dragón Lance‭‬.‭ ‬Pertanyen a l'antic gènere de‭ “‬novel·les de cavalleries‭”‬,‭ ‬avui anomenades "d'espasa i bruixeria‭”‬.

Jordi:‭ ‬El personatge de‭ ‬Joana d'Arc,‭ ‬per la seva càrrega d’heroina i màrtir.‭ ‬I pel que fa a les versions cinematogràfiques del personatge,‭ ‬em quedo amb les del director Luc Besson,‭ ‬amb John Malkovich i Dustin Hoffman en el repartiment.‭

Combineu la vostra dedicació al món de l’espectacle amb un altre vessant:‭ ‬la defensa del patrimoni natural.‭ ‬Com a militants de l’associació de Defensa de la Vall de Miànigues,‭ ‬com veieu el creixement urbanístic de Porqueres‭?
Àngel:‭ ‬Des de la nostra posició d’afectats pel desenvolupament del POUM,‭ ‬hem hagut de mobilitzar esforços per la preservació del paisatge‭; ‬això ha influenciat en les nostres gires,‭ ‬obligant-nos a suspendre actuacions.

Jordi:‭ ‬L'urbanització de la Vall de Miànigues i la construcció del seu‭ “‬valor afegit‭”‬,‭ ‬la variant Oest,‭ ‬obeeix a una política clarament especulativa.‭ ‬Una política sobre dimensionada i forassenyada que no considera l’aplicació dels paràmetres de sostenibilitat,‭ ‬signats pel mateix ajuntament de Porqueres a través de l'Agenda‭ ‬21.

Com descriuríeu la política urbanística que s’està executant arreu de l'estat,‭ ‬fent ús d’una terminologia o temàtica medieval‭?
Jordi:‭ ‬El paisatge és com una donzella llançada per un rei sense cor,‭ ‬els polítics,‭ ‬en braços d'un ogre,‭ ‬els promotors immobiliaris‭; ‬per tal que sigui violada sistemàticament.

Àngel:‭ ‬Una verge immolada en les dents d’un drac,‭ ‬en ares del Producte Interior Brut.‭

Si poguéssiu traslladar-vos a l'edat mitjana amb una màquina del temps,‭ ‬quin rol escolliríeu‭?El noble,‭ ‬el monjo,‭ ‬el guerrer,‭ ‬el guerrer-monjo,‭ ‬el camperol servil o el camperol sublevat‭?
Àngel:‭ ‬El guerrer.

Jordi:‭ ‬el camperol sublevat.

 

 

Alma Cubrae manté viu l’esperit d'Ivanhoe,‭ ‬el‭ ‬Princep Valent‭ ‬o‭ ‬Tirant Lo Blanc,‭ ‬malgrat la ridiculització que va fer Cervantes del gènere de‭ “‬novel·les de cavalleria‭”‬,‭ ‬a despit de la crema d'aquest tipus de llibres perpetrada pel capellà i el barber del poble,‭ ‬d'on era originari‭ ‬Alonso Quijano‭‬. En un món d'estomacs agraïts,‭ ‬de gent acomodatícia i servil,‭ ‬la gosadia del Quixot agafant embranzida contra la impostura dels molins de vent,‭ ‬és més necessària que mai.‭ ‬Reivindicar l'honor i la tasca del cavaller, pot ser una qüestió tant de simbolismes com de pura supervivència.‭ ‬Davant els‭ “‬muchos entuertos que desfacer‭”‬,‭ ‬mantenir les espases ben altes pot convertir-se en molt més que una forma de viure.‭ ‬

Imatges

 

Serafí Gimeno, escriptor i divulgador medi ambiental serafi_gimeno@yahoo.es