› Ens expliquen el que volen


Aquest pensament formulat en veu alta per una ciutadana anònima, que a primer cop d'ull pot semblar obvi, reflecteix al meu entendre una sensibilitat creixent en gran part de la ciutadania catalana. El gran descontentament social que viu avui en dia el nostre país, perceptible en l'elevat grau d'abstenció electoral, en les diverses mobilitzacions en contra de les administracions públiques i del capital privat, no es reflecteix en els grans mitjans de comunicació que, en molts casos, o bé han ocultat aquest malestar o bé l'han distorsionat.

Iniciat ja el segle XXI cal replantejar-se si necessitem una informació minut a minut, descontextualitzada i sense la veu de totes les parts implicades. La informació ens ha de facilitar el coneixement del nostre planeta i de les diferents cultures que l'habiten i ens ha de permetre incidir en la resolució dels conflictes existents perquè només d'aquesta manera és un instrument útil. Contràriament, si la informació ha d'incentivar la divisió entre els éssers humans i per tant ha d'alimentar el conflicte, és converteix en una arma molt perillosa i deixa de ser informació per a convertir-se en propaganda.

A hores d'ara ja no podem ser tant innocents de pensar que els mitjans de comunicació seran receptius a les nostres reivindicacions, ja que aquests reflecteixen la visió del món que tenen aquells que en són els seus propietaris. Això sí, haurem de continuar reivindicant per principis, que els mitjans públics siguin independents del poder polític i econòmic, tot i ser conscients que el nostre esforç serà probablement estèril.

Pensem que només la construcció per part de la ciutadania organitzada d'uns canals d'informació propis pot contrarestar el monopoli informatiu, equilibrant en part la balança. D'aquesta manera potser algun dia deixarem de ser merament espectadors per passar a ser ciutadans amb dret a saber, a conèixer i per tant, a escollir.

Entrar a l'exposició